// Kolom links
 

 
In het nieuws
Nederlandse man goede opvoeder
17 mei 2003

Foto: Huisman HarryNederlandse vrouwen klagen nogal eens over de betrokkenheid van hun man bij de opvoeding van kinderen. Ze beseffen dan waarschijnlijk niet dat ze het nog helemaal niet zo slecht hebben getroffen. De Nederlandse man doet het in vergelijking met zijn Europese seksegenoten namelijk hartstikke goed, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Voor het onderzoek, uitgevoerd door een team van de California State University en de Texas Tech University, werden tienduizend families uit dertien Europese landen ondervraagd. Er werd een gelijkheidswaarde vastgesteld op basis van de mate waarin mannen opvoedingstaken vervullen. Onder deze taken wordt onder meer verstaan het toestoppen en aankleden van kinderen en het geven van zakgeld.

Nederlandse gezinnen behaalden een score van maar liefst 92, wat inhoudt dat man en vrouw erg aan elkaar gelijk zijn. Alleen de Denen en de Britten scoorden hoger. De Nederlandse man staat dus in de top drie van de meest betrokken mannen in Europa.

De betrokkenheid van de man is steeds groter geworden. Dat zou vooral te danken zijn aan het feit dat jonge vrouwen zich steeds meer zijn gaan richten op hun carrière in plaats van uitsluitend op het zorgen voor de kinderen.

Factoren die het resultaat sterk beïnvloeden, zijn de normen en waarden over opvoeding die in een land gelden. Zo vindt bijna tachtig procent van de Engelse echtparen het verschonen van luiers een taak voor zowel man als vrouw. Van de Franse en Portugese stellen is slechts vijftig procent die mening toegedaan. Landen met traditionele waarden scoren opvallend laag. Andere factoren zijn opleiding, politieke voorkeur, leeftijd en religie.

(Bron: Sitecast/ Annet.be)


Geplaatst door: Roel 17/05/2003


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen