// Kolom links
 

 
Wat is een huisman?

Het antwoord is simpel: een huisman is een man die voor zijn gezin en/of huishouden zorgt.


10 Tips voor de aankomende huisman

Ben je nog geen huisman, maar denk je er wel over om het te worden? Dan is het goed om eerst een aantal zaken eens op een rijtje te zetten. Liefst natuurlijk samen met je partner. Hier 10 tips voor je daadwerkelijk het huismanschap aangaat:

1. Ga eerst voor jezelf na wat je verwachtingen zijn als je huisman wordt
Voordat je er aan begint is het goed te bedenken wat het huisman zijn nu inhoudt. Het is niet de hele dag koffiedrinken en doen waar je zelf zin in hebt. Zeker als je kleine kinderen hebt ben je de hele dag bezig om huishouden, zorg en opvoeding in goede banen te leiden. Het is een volwaardige taak waar je niet te lichtvaardig over moet denken. Schrijf dus op wat je denkt dat het inhoudt en praat met je partner en omgeving over de consequenties. Vraag ze ook of ze vinden of zoiets bij jou past.

2. Overleg met je partner over de beste verdeling van werk en zorg
Kijk waar je ambities liggen en hoe je de verhouding tussen werk en zorg ziet. Wie werkt er liever en wie kan er beter zorgen? Kun je de zaken gelijk verdelen zodat je allebei parttime gaat werken, of stopt een van tweeŽn met werken? Overleg dit goed onderling en kijk ook of je de verhouding kan aanpassen als dingen tegenvallen.

3. Reken goed door of je met minder salaris toch voldoende inkomen hebt
Als je minder gaat werken of zelfs helemaal stopt, dan vervalt ook (een deel van) je salaris. Verdient je partner voldoende om toch de maandelijkse uitgaven te kunnen doen? Meestal is het wel zo dat als je stopt met werken je partner van hetzelfde bruto salaris netto meer overhoudt. Dat heeft te maken met de veranderende belastingdruk bij je partner. Overigens kan elke personeelsafdeling deze gevolgen zo voor je doorrekenen.

4. Trek je niets aan van traditionele rolpatronen
Nergens staat geschreven dat de man moet werken en de vrouw moet huishouden, zorgen en opvoeden. Door onze eigenschappen en denkbeelden zijn deze ideeŽn in onze maatschappij bij grote groepen gemeengoed geworden. Echter er zijn genoeg voorbeelden waarbij de vrouw beter toegerust is om te werken dan de man. Niets om je voor te schamen. Na de (terechte) vrouwenemancipatie is het nu tijd dat ook mannen zich bewust worden van hun eigen capaciteiten en niet gewoon de maatschappelijke norm volgen.

5. Als je nog voor een deel wilt blijven werken, maak dan gebruik van speciale verlofregelingen
Er zijn een heleboel regelingen waar je gebruik van kunt maken. Als je kinderen of ouders hebt om voor te zorgen kun je gebruikmaken van ouderschaps- en zorgverlof. Soms kun je vrije tijd sparen om een langere periode niet te werken. In veel CAO's is partime werken geregeld zodat je werkgever je niet kan verhinderen om minder te werken. Zoek dit uit en probeer hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Onslag nemen kan altijd nog.

6. Denk ook eens aan duobanen
Zijn er voor jou geen handige regelingen waar je gebruik van kunt maken en wil je nog steeds een deel van je tijd blijven werken? Kijk dan eens naar de mogelijkheid van een duobaan. Met een collega vul je dan samen 1 plek in. Voor je werkgever is de functie gewoon bezet en voor jou en je collega is het een stuk makkelijker om werk en zorg te combineren. In de praktijk blijkt dat een duobaan na gewenning juist een ideale oplossing is voor alle partijen. De mensen die een duobaan vervullen zijn meestal super gemotiveerd!

7. Maak een schema van de dingen die in een week moeten gebeuren
Het is handig als je een soort van vast schema hebt voor de dagen dat je thuis bent. Dat geeft structuur aan de dag en voorkomt dat het huishouden of de zorg verslonst.

8. Zorg dat je toch maatschappelijk actief blijft
Zeker als je fulltime huisman wordt zou het gevaar kunnen ontstaan dat je buiten sociale netwerken gaat vallen Wordt daarom actief in vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld in kinder- en jeugdwerk of op school. Ook kun je lid worden van een sportclub of een andere vereniging. Zo blijf je onder de mensen en doe je veel zinvolle contacten op.

9. Wees eerlijk naar je omgeving
Schaam je niet voor je omgeving dat je voor huishouden, zorg en opvoeding hebt gekozen. Ook deze activiteiten zijn zeer zinvol en noodzakelijk. Het is onterecht dat deze activiteiten in onze huidige maatschappij soms als minderwaardig worden beschouwd. Kom dus gewoon eerlijk voor je keuze uit.

10. Abonneer je op de huismannennieuwsbrief
Met een abonnement op deze nieuwsbrief en een regelmatig bezoek aan deze site blijf je vanzelf op de hoogte van alle huisman activiteiten.Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Vervolgonderzoek naar Zorgende Vaders
  • Hoeveel zorgende vaders zijn er?
  • Vragen over huismanschap?
  • Vaderschap in Zweden, goed geregeld!
  • Huismannen zitten niet achter de gordijnen

    Alle artikelen